BHV ploegleider basiscursus

 1. Home
 2. BHV Opleidingen
 3. Algemeen
 4. BHV ploegleider basiscursus

Een BHV ploegleider stuurt bedrijfshulpverleners aan bij een calamiteit. Door de omvang van de organisatie of de aanwezige risico’s kunnen er meerdere bedrijfshulpverleners nodig zijn binnen één vestiging. Daarmee ontstaat gelijk de behoefte aan een BHV ploegleider die de leiding heeft bij calamiteiten wanneer er meerdere bedrijfshulpverleners aangestuurd moeten worden. BHV Zuid-Holland beschikt over unieke trainingscentrums.

Het voordeel van het trainingscentrum voor het opleiden van een BHV ploegleider

In onze makkelijk bereikbare en speciaal voor de BHV en EHBO ingericht trainingscentrums worden scenario’s als in het echt nagespeeld. Voor de praktijktrainingen beschikken wij in Den Haag en Rotterdam over een opleidingscentrum waar tientallen realistische scenario’s kunnen worden gespeeld. Daarnaast worden de scenario’s (en de ruimtes) jaarlijks weer veranderd, zodat ieder jaar net weer even anders is. Wij bieden nooit een standaardverhaal, wij komen altijd met trainingsoefeningen die aansluiten bij uw eigen praktijk. Wij zijn met het OV en auto makkelijk bereikbaar en u kunt gratis parkeren (zowel in Den Haag als Rotterdam).

Wie zijn onze instructeurs?

Bij BHV Zuid-Holland staat een ontspannen sfeer tijdens de trainingen voorop. Het beste leerresultaat wordt alleen bereikt als u het naar uw zin heeft. Ons vaste team van geselecteerde instructeurs heeft een achtergrond bij de brandweer en geeft met een grote dosis smart view vanuit de praktijk op een levendige en leuke manier les. Daarnaast geven zij u de handvatten als BHV ploegleider.

Wat zijn de kosten voor een opleiding tot BHV ploegleider?

Voor toelating tot de opleiding BHV ploegleider is het van belang dat de cursist in het bezit is van het certificaat Basisopleiding Bedrijfshulpverlening en beschikt over leiderschapskwaliteiten. Om uw diploma te kunnen behalen bestudeert u eerst onze e-learning Ploegleider om te kunnen deelnemen aan de praktijkdag. De totale kosten inclusief digitale leeromgeving zijn € 320,- exclusief lunch, certificaat en btw. Koffie en thee, chocolademelk en frisdrank zijn inbegrepen in de prijs. Wilt u een opleiding tot BHV ploegleider volgen bij BHV Zuid-Holland? Dan kunt u gemakkelijk via onze website inschrijven. Wilt u meer informatie? Of bent u wellicht geïnteresseerd in een andere opleiding, zoals een EHBO opleiding? Dan kunt u contact met ons opnemen via 070 324 80 03.

Wat leer ik op praktijkdag?

 • Beoordelen van de veiligheidssituatie
 • Meerdere praktijkoefeningen met gedegen evaluatie
 • Wet- en Regelgeving
 • De organisatie van bedrijfshulpverlening
 • Begeleiden van de BHV-inzet
 • Verbindingen
 • Inzet en motivatie
 • Ontruiming
 • Evalueren en rapporteren van de inzet
 • Salvage (hulp na brand)

Naast de coördinerende rol tijdens de inzet is de ploegleider ook verantwoordelijk voor het trainen en getraind houden van de BHV-ers en voor het beheer en controle van de materialen die voor de BHV-ers beschikbaar zijn. De cursus is een waardevolle aanvulling op het borgen van de BHV continuïteit in het bedrijf en zet de BHV organisatie naar een hoger niveau.

U leert in scenario’s denken en krijgt meer inzicht in de restrisico’s van uw bedrijf. Ook het inschatten wat er binnen uw bedrijf van belang is om regelmatig te oefenen en hoe u het beste de oefening kunt nabespreken zullen onderwerpen zijn die getraind worden. De dag staat vooral in het teken van bedenken, doen en gezamenlijk evalueren.

Hoe lang duurt de opleiding?

Het eerste deel bestaat uit een E-Learning van ca. 2 uur. De Ploegleider praktijkdag duurt 8 uur, van 09.00 tot 17.00 uur inclusief toets. Daarna helpen wij u op weg in uw rol als ploegleider.

Huiswerkopdracht na de praktijkdag

Na afloop van de trainingsdag ontvangt u nog een huiswerkopdracht welke u binnen 1 maand moet indienen. Deze huiswerkopdracht zal ervoor zorgen dat u goed inzicht krijgt in uw rol als ploegleider op uw locatie. De huiswerkopdracht zal door BHV Zuid-Holland worden nagekeken en u ontvangt hierover feedback.

Datum
vr 28 juni 2024
wo 9 oktober 2024
do 14 november 2024
di 26 november 2024
ma 9 december 2024
vr 13 december 2024
Locatie
Den Haag
Den Haag
Den Haag
Den Haag
Den Haag
Den Haag
Tijd
09:00 - 16:30
09:00 - 16:30
09:00 - 16:30
09:00 - 16:30
09:00 - 16:30
09:00 - 16:30

Voor wie is de opleiding ploegleider bestemd?

Voor toelating tot de opleiding BHV Ploegleider is het van belang dat de cursist in het bezit is van het certificaat Basisopleiding Bedrijfshulpverlening en beschikt over leiderschapskwaliteiten. Wanneer u een groep bedrijfshulpverleners moet aansturen tijdens een calamiteit is de opleiding zeer waardevol.

Wat kost de opleiding ploegleider inclusief de digitale leeromgeving en praktijkdag?

De kosten voor de cursus zijn € 320,- p.p.

Moet ik een Ploegleider diploma hebben?

Bij goed gevolg kunt u het BHV ploegleider certificaat ontvangen (€ 13,-). Het kunnen overleggen van de Ploegleider certificering is geen wettelijke eis. Het certificaat heeft een geldigheidsduur van één jaar en kan jaarlijks worden verlengd door het volgen van de ploegleider herhalingstraining.

Moet ik mijn eigen lunch meenemen?

Wij verzorgen op de cursusdag vrijblijvend het dag arrangement met lunch welke bestaat uit een buffet klaargezet door onze gastvrouw met soep, luxe broodjes, diversen kaas en vleeswaren, zoetwaren, rauwkost, salades, melk, jus d’orange, warme snack, vers fruit & yoghurt. De kosten voor het lunch arrangement bedragen € 25,- inclusief de hele dag onbeperkt frisdrank en tussendoortjes. Als u geen gebruik wenst te maken van dit alom geprezen arrangement dan kunt u bij ons ook gewoon uw eigen brood nuttigen. Wij verzorgen de gehele dag door voor iedereen de koffie, thee.

Wat is de groepssamenstelling?

Wij hanteren kleine groepen cursisten van maximaal 10 deelnemers.

Is herhaling verplicht?

Het Arbobesluit adviseert om jaarlijks herhalingslessen te volgen. Na het behalen van het certificaat nemen wij contact met u op en kan de cursist deelnemen aan de jaarlijkse ploegleider herhalingstraining. Wel is het noodzakelijk om naast de herhaling ploegleider ook de BHV herhaling te blijven volgen.

Waarom BHV Zuid-Holland?

BHV Zuid-Holland kijkt jaarlijks kritisch naar haar eigen functioneren en serviceverlening. Zowel onze instructeurs als de samenwerking met andere bedrijven evalueren wij jaarlijks. Wij blijven steeds op zoek naar een stuk kwaliteitsverbetering. Met onze jarenlange ervaring in de professionele hulpverlening kijken wij naar nieuwe ontwikkelingen in de BHV-markt. Steeds weer innoveren met het gebruik van de laatste technieken vinden wij van groot belang. Hulpverlenen is voor u geen dagelijks werk en daarom besteden wij veel zorg aan het praktisch oefenen en de didactische waarde van uw cursus.

Is ploegleider hetzelfde als de opleiding hoofd bedrijfshulpverlening?

Nee, de opleiding Coördinator/Hoofd BHV (HBHV) is een andere opleiding dan de opleiding ploegleider. De HBHV houdt zich meer bezig op bestuurlijk niveau.

De HBHV neemt de organiserende taak over van de werkgever. Deze opleiding leidt cursisten op tot coördinator/hoofd BHV en geeft voldoende kennis en handvatten om deze functie naar behoren te kunnen uitoefenen. Deze opleiding is bedoeld voor personen die managementverantwoordelijkheid willen dragen voor een onderdeel van de organisatie en/of verantwoordelijk zijn voor het voorbereiden en implementeren van het arbobeleid. In de cursus wordt er vanuit gegaan dat deelnemers beschikken over algemene managementvaardigheden zoals leidinggevende en communicatieve vaardigheden. De opleiding neemt 3 dagen in beslag, verspreid over niet-aaneengesloten dagen en is zeker een pittige studie. De derde dag is de examendag waarbij de cursist een schriftelijk examen aflegt en een beleidsstuk moet presenteren aan een examencommissie. Voor de voorbereiding van het examen wordt er tussen de 10 en 16 weken uitgetrokken.

De volgende onderwerpen komen aan bod bij de HBHV opleiding?

 • Wet- en regelgeving
 • Taken en eisen BHV
 • Arbobeleid
 • RI&E en organisatie van de BHV
 • Opzet en beheer van de BHV-organisatie
 • Controleren en bijsturen

De opleiding wordt afgesloten met een theorie-examen en verdediging van het beleidsstuk. Na het succesvolle verdedigen van het beleidsstuk en het behalen van het examen, ontvangt de cursist het landelijk erkende diploma “Coördinator / Hoofd BHV” van het NIBHV. Verdere informatie over deze opleiding kunt u bij ons aanvragen.

De kosten voor de HBHV opleiding zijn € 1.175,- inclusief NIBHV examen, lunch en boeken.

Genoemde prijzen zijn exclusief btw.

Onze spelregels wat betreft de tevredenheidsgarantie:

De 100% tevredenheidsgarantie geldt op alle BHV opleidingen van BHV Zuid Holland. 

 • Bij een meerdaagse opleiding kun je op een willekeurig moment van de eerste cursusdag aangeven dat je niet tevreden bent;
 • Bij een eendaagse opleiding kun je op een willekeurig moment van de ochtend (tot uiterlijk de pauze) aangeven dat je niet tevreden bent;

Als je hebt aangegeven niet tevreden te zijn, wordt daarmee vanaf dat moment de cursus voor je beëindigd. Het volledige cursusgeld wordt teruggestort als je hier gebruik van maakt.

Neem even contact met ons op voor de beschikbare datums. Wij zijn per mail info@bhvzuidholland.nl en/of via telefoon 070-3248003 bereikbaar.

BHV training Ontruimingsalarm
BHV Ploegleider cursus
BHV training Veiligheidshelm
BHV herhalingstraining
BHV Herhalingstraining
BHV Zuid-Holland bedrijfspand

Eigen binnen locaties met brand en EHBO faciliteiten

Instructeurs uit de praktijk –Ambulance of Brandweer

Realistische trainingen

Hoogwaardige kwaliteit

Administratieve zekerheid

Hebben wij u al overtuigd?

Of wilt u nog meer zien?